Rumah > Berita > Kandungan

Langkah berjaga-jaga Untuk Kegunaan Penjana Nitrogen Dalam Pengeluaran Kabel

Mar 13, 2021

Dalam industri kabel, penggunaan nitrogen adalah sangat biasa. Sebagai contoh, wayar tembaga memerlukan annealing dan memanaskan semasa proses lukisan. Dalam proses ini, nitrogen diperlukan untuk melindungi permukaan wayar tembaga untuk mengelakkan pengoksidaan.

 

Penjana nitrogen PSA adalah penjana nitrogen yang boleh dipercayai. Ia menggunakan udara yang tidak habis-habis sebagai bahan mentah, penapis molekul karbon sebagai adsorbent, prinsip ayunan tekanan, dan kesepakatan penapis molekul karbon untuk oksigen dan nitrogen. Adsorption memisahkan nitrogen dan oksigen. Berbanding dengan kaedah pengeluaran nitrogen tradisional, ia mempunyai ciri-ciri aliran proses mudah, tahap automasi yang tinggi, pengeluaran gas cepat (15-30 minit), penggunaan tenaga yang rendah, pengesanan kesucian nitrogen dalam talian, operasi dan penyelenggaraan yang mudah, kos operasi yang lebih rendah, dan kebolehsuaian peranti yang kukuh. Penjana nitrogen PSA adalah pelaburan sekali untuk penggunaan gas secara kekal, permulaan satu butang, dan operasi tanpa pengawasan, yang boleh menjimatkan buruh dan kos.

 

Menurut pengalaman, aspek-aspek berikut perlu diberi perhatian semasa penggunaan penjana nitrogen:

 

1) Pemilihan model, iaitu kapasiti kerja sistem penjanaan nitrogen harus sepadan dengan permintaan sebenar.

 

2) Untuk kabel seiring terlindung, bahagian pelindung wayar tembaga berada di bahagian annealing, jadi cawangan nitrogen perlu dipasang di bahagian annealing dan penyejukan peralatan. Saiz outlet adalah kritikal kepada aliran dan tekanan nitrogen.

 

3) Kandungan oksigen mesti diperiksa dengan kerap untuk mengelakkan oksigen daripada memasuki bahagian penyejukan annealing.

 

4) Sistem penapisan nitrogen perlu melepaskan kekotoran secara teratur. Injap penukar dan injap blowdown di dalam sistem pengeluaran nitrogen mesti dibersihkan secara teratur.

 

5) Injap solenoid dan injap lain di dalam sistem penjanaan nitrogen perlu diperiksa secara teratur, kerana permulaan yang kerap dan dekat penjana nitrogen akan menjejaskan kehidupan injap, dan apabila injap rosak, ia tidak akan dapat menghasilkan nitrogen yang berkelayakan, yang juga akan memberi kesan yang besar kepada kualiti produk. Pengaruh.

 

6) Ia boleh dilengkapi dengan penggera tekanan, apabila tekanan kurang daripada nilai yang ditetapkan, sistem akan terdengar penggera.