Rumah > Berita > Kandungan

Kelebihan Penjana Nitrogen Yang Digunakan Dalam Industri Makanan

Jan 09, 2021

Penjana nitrogen pengawet makanan adalah penjana nitrogen ketulenan tinggi yang direka khas untuk industri pembungkusan dan pemeliharaan makanan berdasarkan prinsip penjerapan tekanan ayunan PSA yang maju, menggunakan ayakan molekul karbon untuk memisahkan nitrogen dan oksigen dari udara termampat. Ia menyediakan nitrogen kering, berterusan dan murni untuk pembungkusan makanan, pengadukan minuman, penyimpanan buah dan sayur-sayuran, pengasapan bijirin, pembengkakan nitrogen makanan, dll. Ia mempunyai kelajuan pengeluaran nitrogen yang cepat, kemurnian tinggi, struktur padat, pergerakan mudah, pelaburan rendah, penyelenggaraan mudah , kawalan automatik oleh komputer mikro, Penjimatan tenaga dan ciri lain.


Penjana nitrogen khas untuk industri makanan sesuai untuk penyimpanan hijau bijirin, pembungkusan pengisian nitrogen makanan Penghua, pemeliharaan sayur-sayuran, pengedap wain (pengetinan) dan pengawetan, dll.

food industry

Sifat nitrogen:

1. Kerana sifat kimia nitrogen stabil, ia boleh memainkan kesan pengawet; kedua, ia dapat mengelakkan makanan rapuh (seperti kentang kentang) pecah semasa pengangkutan


2. Gas nitrogen steril, bebas debu, dan tidak berbau, memenuhi keperluan nitrogen yang diperlukan oleh industri penyimpanan dan pengawetan makanan.


Peranan pengisian nitrogen dalam pembungkusan makanan:

1. Anti karat dan menjaga kesegaran: Kemerosotan makanan kebanyakannya disebabkan oleh reaksi pengoksidaan di bawah tindakan O2, dan mendorong pembiakan mikroorganisma dan bakteria sehingga menyebabkan kemerosotan makanan. Sebagai sejenis gas inert yang tercekik, N2 dapat mencekik dan menghambat pembiakan bakteria dalam makanan. Tujuan penggunaan N2 adalah untuk menghilangkan O2 dan melambatkan pengoksidaan dan pernafasan makanan. Kelarutan N2 dalam air dan minyak sangat kecil, dan penjerapan N2 oleh makanan juga kecil. Oleh itu, nitrogen adalah gas yang lebih baik untuk pemeliharaan dan pemeliharaan makanan.


2. Lindungi bentuk makanan: Pembungkusan yang penuh dengan nitrogen juga dapat memainkan peranan yang baik dalam melindungi bentuk makanan di dalamnya: mencegah makanan yang renyah dan rapuh dari pecah; elakkan ketidakseimbangan tekanan antara tekanan dalaman dan luaran dan tekanan untuk mengikat makanan yang dibungkus bersama-sama, Buat teksturnya keras; malah makanan dengan bentuk yang tidak teratur dapat mengekalkan keindahan permukaan bungkusan, dan mengurangkan kemerosotan makanan kerana kerosakan pada bahan pembungkusan yang disebabkan oleh lipatan permukaan.


3. Gas untuk pengeluaran bir, wain, dan jus buah: Setelah fermentasi, nitrogen dengan ketulenan 98% atau lebih digunakan sebagai gas pengeluaran untuk penyaringan, pengangkutan, tekanan balik, pengetinan dan proses lain. Ekzos nitrogen dapat mengelakkan dengan berkesan Kerosakan oksigen dapat meningkatkan kestabilan rasa bir dan wain dan mengelakkan banyak masalah seperti" penuaan rasa" dan" sedimen" ;.


Prinsip kerja mesin pengisian nitrogen makanan:

Penjana nitrogen penjerapan tekanan ayunan (penjana nitrogen, penjana nitrogen) menggunakan udara termampat sebagai bahan mentah, dan menggunakan ayakan molekul karbon berprestasi tinggi untuk secara selektif menyerap oksigen dan nitrogen untuk menghasilkan nitrogen secara langsung.


Udara termampat yang disucikan diserap dalam tekanan dan diserap oleh tekanan yang berkurang di bawah tindakan penjerapan tekanan ayunan. Oleh kerana kesan kinetik, kadar penyebaran molekul oksigen dengan diameter kinetik yang lebih kecil dalam mikropori ayakan molekul karbon jauh lebih besar daripada molekul nitrogen. Sebelum penjerapan mencapai keseimbangan, nitrogen diperkaya dalam fasa gas dan nitrogen produk diperoleh. Kemudian, dengan menyahmampatkan tekanan normal, nitrogen yang diserap dan komponen pengotor lain diserap untuk merealisasikan penjanaan semula saringan molekul karbon.


Penjana nitrogen penjerapan tekanan swing (penjana nitrogen, penjana nitrogen) biasanya menggunakan dua penjerap selari, membuka dan menutup injap pneumatik melalui pengawal program PLC, secara bergantian menjalankan operasi penjanaan tekanan penjerapan dan penyahmampatan, dan membekalkan bahan mentah secara berterusan Air, pengeluaran berterusan nitrogen.


Fungsi sistem

● Permulaan yang mudah, pengeluaran nitrogen cepat, nitrogen stabil, dan pengeluaran gas berterusan.

● Kawalan komputer mikro, jejak kecil, bunyi rendah, operasi automatik sepenuhnya, pergerakan mudah, dll.

● Kadar aliran dan kemurnian gas produk secara automatik disesuaikan

● Kemurnian nitrogen, pengesanan dan analisis aliran dalam talian, bunyi dan penggera cahaya yang tidak memenuhi syarat.

● Pengoperasian yang selamat, alat kawalan jauh yang tidak dijaga dan disambungkan.